Portret fotoshoot – de meest gevreesde fotoshoot. Er zijn mensen die altijd goed op de foto staan. Het is gewoon niet eerlijk. Je richt een camera op ze en ze staan er geweldig op. Elke keer weer. Maar jou lukt het nooit. Op de foto gaan is doodeng en je bent nooit blij met hoe je erop staat. Hoe kan dat nou? Het is niet dat je niet blij bent met jezelf, maar op een foto komt het nooit echt lekker over.

Ik heb honderden mensen voor mijn camera gehad en elke keer hoor ik dit verhaal. Weet je wat grappig is? De mensen die altijd goed op de foto staan – ik ben ze nog nooit tegengekomen. Niemand zegt of denkt dit namelijk over zichzelf! Zodra de camera op jou gericht staat wordt het ineens heel spannend. Wat moet je doen? Hoe moet je kijken? Bij een strandshoot rond zonsondergang kun je nog lekker over het strand wandelen, maar bij een portret fotoshoot in de studio draait het echt alleen om jou.

Zo gaat een studioshoot

De drempel om een studioshoot te boeken ligt vaak hoger dan een buitenshoot. En dat snap ik helemaal. Omdat er geen afleiding is draait alles om jou als model. In het begin is dat heel awkward. En een beetje eng of raar. Dat is normaal, de eerste foto’s zijn meestal niet de beste uit de shoot. Gelukkig hoeft dat ook niet. We kunnen duizenden foto’s maken als het moet. En we hebben alle tijd. Daardoor komt het altijd goed.

Voor mij is een studioshoot persoonlijker dan een buitenshoot. Het is namelijk méér dan mooi kijken voor een muur of een badass pose aannemen. Ik doe er alles aan om je op je gemak te stellen. We kletsen wat, muziekje erbij. En dan hoop ik dat het leuk wordt. De foto’s worden steeds mooier, jij voelt je steeds beter. Een portret fotoshoot is voor mij geslaagd als jij met opgeheven hoofd naar buiten loopt en we allebei weten: We nailed it!

‘Op de foto gaan’ vs. een portret laten maken

Er is een groot verschil tussen ‘op de foto gaan’ en een portret laten maken. Voor een nieuw headshot op je werk ‘ga je op de foto’. Er staat een lichtsetup en achtergrond klaar. Daardoor passen de foto’s van alle collega’s straks bij elkaar. Als je een portret laat maken draait het echt om jou. Zo’n shoot duurt veel langer, we proberen verschillende settings en outfits om erachter te komen wat het beste werkt. Het is een proces waarin alles samenkomt: licht, pose, styling, expressie. En als we geslaagd zijn dan vóél je dat.

Ik geloof echt dat iedereen het verdient om een mooi portret te laten maken. Hoe spannend het ook is, achteraf is het vaak een hele mooie ervaring. Zie het als een mooi cadeau voor jezelf! Jij mag mooie foto’s hebben van jezelf. En daar mag je best een middag voor uittrekken!

Benieuwd naar de portretten die ik heb gemaakt? Neem eens een kijkje op de galerij, of volg mij op Instagram of Facebook. En wie weet zie ik je ooit in mijn studio om een mooi portret van jou te maken!