Heb je kledingtips? Dat is de meestgestelde vraag die ik krijg. Daarom deze gids met outfit inspiratie om jou te helpen kleding uit te kiezen voor jouw fotoshoot. Als fotograaf heb ik de afgelopen 9 jaar heel veel outfits langs zien komen voor de camera. De kleding die modellen dragen, bepaalt voor een groot deel de look en feel van de fotoshoot. Mijn stijl is vrij rustig en tijdloos en daar passen bepaalde outfits bij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je daar altijd aan moet houden. Heb je een tof ‘statement piece’, of heb je iets specifieks in je hoofd? Laat het vooral weten, dan kijken we of we dat in jouw shoot kunnen passen.

Kleuren

Wat betreft kleuren in je outfit inspiratie vind ik het belangrijk dat ze passen bij je huidskleur. Dat kan op verschillende manieren. Als we op zoek gaan naar een zacht contrast komen we uit bij zacht blauw. Dat ligt precies tegenover de warme geel/oranje tinten in onze huid. Het hoeft niet te knallen, maar als je daar bijvoorbeeld licht blauw (babyblauw of gebleekte jeans) tegenover zet komen de kleuren mooi tot leven.

Ton sur ton blijft ook een tijdloos favorietje. In dat geval ga je op zoek naar kleuren die heel erg lijken op je huidtint. Dan kom je uit op verschillende tinten beige tot bruin. In het dagelijks leven kan het best tricky zijn om de juiste kleur te vinden. Lang leve de fotoshoot: in de nabewerking kan ik de kleuren precies op elkaar aan laten sluiten.

Zwart of wit (of grijs) kan eigenlijk iedereen goed hebben voor een fotoshoot. Het is een veilige keuze die absoluut niet saai hoeft te zijn! Door alle kleur weg te halen uit de outfit gaat de aandacht direct naar je gezicht. Het matcht ook fijn als je met meerdere personen tegelijk op de foto gaat, voor bijvoorbeeld een familieshoot of zakelijke groepsfoto. Wel handig om rekening mee te houden: ga je voor een donkere achtergrond – draag dan liever geen wit, maar kies een wat zachtere kleur als beige of jeansblauw.

Fotograaf Den HelderFotograaf Den Helder

Kleding met tekst of prints

Tekst op je kleding; wel of niet? Daar kan ik heel kort over zijn: vermijden! Hoe grappig, stoer of schattig de tekst ook is, de helft valt vaak weg omdat er een arm voor zit. “Jeetje wat streng, Joke!” Ja sorry, maar het is echt beter zo. Als je een boodschap in je foto wilt verwerken kan dat op heel veel andere manieren. Bijvoorbeeld door een mooie afbeelding op te maken met de foto en de gewenste tekst. Soms heb je helemaal geen tekst nodig om de boodschap over te brengen. Ik denk graag met je mee.

Hoe zit het dan met prints? Prints mogen wel, mits je ze écht he-le-maal geweldig vindt. Want trends komen en gaan, maar de foto’s blijven hopelijk nog jaren bestaan. We weten allemaal dat we de ‘heftige behangetjes’ het snelst zat worden. Dat geldt ook voor kleding met prints. Smaken veranderen. Je proeft het al een beetje, ik ben niet superenthousiast over prints in je shootoutfits. Het trekt teveel de aandacht, waardoor de foto minder over jou gaat en meer over je outfit. En dat vind ik zonde. Een uitzondering is wanneer het onderdeel is van het kleurenpallet van jullie familieshoot of groepsshoot. Daar kan een outfit met print juist de looks met elkaar verbinden.

outfit inspiratie prints

Pasvorm voor dames

Ik heb liever dat je kleding te groot is dan iets te strak. Lees die zin nog maar eens, het staat er echt. Liever te groot. Weet je waarom? Ik kan je kleding niet wijder maken, maar ik kan wijde kleding wel mooi tailleren en vastzetten met knijpertjes. Daar zie je niets van op de foto, behalve dat je figuur prachtig uitkomt. Niemand die het weet! Verder komt bloezende kleding op het lijstje ‘liever niet’. Datzelfde geldt voor ‘shirtdresses’ of ‘blouse dresses’ en ‘T-shirt dresses’. Hoe leuk dit ook in real life kan zijn, op de foto doet het je figuur vaak geen goed. Wat dan wel? Alles met een V-hals, dat kan voor ieder figuur. Een boothals of off-shoulder jurkje/truitje kan fantastisch werken als je wat smaller bent. Wil je graag dat ik met je meedenk? Let me know, dat doe ik met alle liefde. Gewoon kosteloos.

Outfit inspiratie slipdress

Babies en kinderen

Voor babies en kinderen is het juist belangrijk dat de kleding niet te groot is. De juiste maat voorkomt dat de kleding rommelig zit en handjes of voetjes verdwijnen. Kids die nog niet zelf kunnen zitten of staan fotografeer ik altijd met blote voetjes. Als ze zitten of liggen kijk je namelijk meestal tegen de zooltjes van de schoentjes. Kan jouw kindje staan als hij of zij zich vasthoudt? Die foto’s kunnen eventueel wel met schoentjes gemaakt worden.

Newbornshoot Den Helder outfitinspiratie

Outfit inspiratie voor de familie

Hoe zorg je ervoor dat de hele familie matcht? Dat kan soms best een uitdaging zijn! Je maakt al een goed begin als je een kleurenpallet kiest. Bijvoorbeeld wit + beige + blauw. Stel: je partner draagt een spijkerbroek met een wit overhemd, dan kan jij een beige broek met een blauwe top dragen. Of een jurk met de kleuren wit, beige of blauw. Op Pinterest staan talloze voorbeeldjes van matching family outfits. Het kan ook heel mooi zijn, zeker bij wat intiemere portretten als iedereen één kleur draagt. Bijvoorbeeld zwart, of lichtblauw… Of verschillende tinten van één kleur, dan ga je van lichtbeige tot donkerbruin. Mogelijkheden genoeg! Kom je er niet uit? Ik help je graag kiezen.

Statement piece

Last, but not least. Je mag áltijd een statement piece meenemen. Een prachtige over-the-top-outfit. Je trouwjurk, een mooie galajurk, of een broek in een enorme knalkleur. Een hoed kan je statement piece zijn, of een prachtig maatpak. Als fotograaf word ik er heel blij van als je alles uit de kast trekt voor jouw fotoshoot. Heb je zelf geen statement piece, maar lijkt het je wel heel gaaf? Huren is ook een optie. Kijk voor outfit inspiratie bijvoorbeeld eens bij Studio Wonderland, daar huur je de mooiste prinsessenjurken en accessoires.

Outfitinspiratie prinsessenjurk

Nou, dat was ‘m dan. De outfit inspiratie. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Je hoeft je niet te schamen als je met een koffer vol kleding in de studio komt. Geloof me, dat gebeurt heel vaak. Vind ik niet erg. Kunnen we mooi samen kijken! En je kunt je gerust omkleden in de studio. Ik zorg voor een staande spiegel & voldoende privacy.

Outfit inspiratie samengevat:

  • Favoriete kleuren: (licht)blauw, beige, wit, grijs en zwart

  • Het liefst effen, of een mooie print (oké, vooruit)

  • Een soepel pasvorm, niet te baggy, niet te strak

  • Voor kids die nog niet zelf zitten of staan: vergeet de schoentjes

  • Kies een kleurenpallet met je medemodellen

  • En neem vooral jouw statement piece mee. Baat het niet, schaadt het niet.