Je zakelijke foto’s zijn je visitekaartje. Het is het eerste wat mensen zien, en je wilt natuurlijk een professionele en betrouwbare indruk maken. Maar wat trek je aan voor die perfecte foto? Mijn naam is Joke Kleijer, ik ben al meer dan 10 jaar professioneel fotograaf en deel graag mijn outfit inspiratie voor een zakelijke fotoshoot met je.

Kleuren

Kijk naar de kleuren van je merk. Kun je daarop inspelen? Bij natuurlijke of donkerdere kleuren lukt dat meestal wel, bij felle kleuren kan dat wat lastiger zijn. Heb je bijvoorbeeld mintgroen als primaire kleur, dan hoef je niet volledig in het mintgroen te gaan. Kijk in plaats daarvan of je het kunt verwerken in asseccoires als oorbellen of een stropdas.

Kleuren die de meeste mensen goed staan zijn zacht blauw, zwart of grijs, natuurlijke kleuren als beige, zand of tinten bruin. Laat je inspireren op deze pagina.

Stijl

Hoe formeel ben je? Je mag er best op je paasbest uitzien voor de foto. t-shirts, hoodies en andere casual kleding zou ik vermijden. Zeker voor een profielfoto geeft een mooie blouse of een mooi overhemd net wat meer scherpte. En dat is toch onderdeel van je eerste indruk.

Ga je op de foto met je team? Stem dan de stijl van tevoren goed af. Je wilt voorkomen dat de één op vieze sneakers met ’n sweater verschijnt, terwijl de ander in driedelig maatpak staat.

Prints

Over het algemeen zijn prints erg trendgevoelig. Drukke prints met veel kleuren worden we het snelst zat, die zou ik vermijden. Het kan wel een manier zijn om wat van je merkkleuren terug te laten komen. En als je met een groep op de foto gaat kan een rustige print in afgestemde kleuren het geheel wat opbreken. Kijk maar naar de broek van de vader op de foto hieronder.

Make-up, sierraden en details

Te veel make-up en sierraden kunnen je er onnatuurlijk uit laten zien. Je wilt ook niet dat je stropdas meer aandacht krijgt dan de vriendelijke blik op je gezicht. Zeker voor bijvoorbeeld een LinkedIn-profielfoto geldt less is more.

Ik vraag het meestal voor we starten met fotograferen, maar houd het vooral zelf ook in de gaten: zitten je sierraden goed? Zijn de sluitingen uit beeld? Heb je geen telefoon of sleutels in je broekzak?

Pasvorm voor dames

Het is beter dat je kleding te groot is dan iets te strak. Te strakke kleding laat je per definitie dikker lijken dan je bent, terwijl ik wijde kleding mooi kan tailleren en vastzetten met knijpertjes. Vermijd echter bloezende kleding, shirtdresses, blouse dresses en t-shirt dresses. Hoe leuk ook in het echt, op de foto doet het je figuur vaak geen goed. Een mooie V-hals geeft altijd een prachtig effect. Ben je heel small? Dan kan een boothals of off-shoulder jurk/trui fantastisch werken.

Matchen met collega’s

Hoe zorg je ervoor dat de hele groep matcht? Dat kan soms best een uitdaging zijn! Je maakt al een goed begin als je een kleurenpallet kiest. Bijvoorbeeld wit + beige + blauw. Stel: je partner draagt een spijkerbroek met een wit overhemd, dan kan jij een beige broek met een blauwe top dragen. Of een jurk met de kleuren wit, beige of blauw. Op Pinterest staan talloze voorbeeldjes van matching outfits. Het kan ook heel mooi zijn, als iedereen één kleur draagt. Bijvoorbeeld zwart, of lichtblauw… Of verschillende tinten van één kleur, dan ga je van lichtbeige tot donkerbruin. Mogelijkheden genoeg! Kom je er niet uit? Ik help je graag kiezen.

Neem opties mee

Het is superfijn als je verschillende opties meeneemt tijdens de shoot. Zeker voor beeldbankshoots heb je dan in no-time ontzettend veel variatie. Draag je een mooi overhemd? Neem dan ook een mooie pullover en blazer mee. Zo heb je zonder helemaal om te kleden al 3 verschillende looks.

Nou, dit was ‘m dan. De outfit inspiratie voor een zakelijke fotoshoot. Schaam je niet als je een koffer vol kleding meeneemt. Je collega’s lachen je misschien uit, maar ik ben heel blij met je.

Outfit inspiratie samengevat:

  • Favoriete kleuren: (licht)blauw, beige, wit, grijs en zwart

  • Stem de stijl af met je collega’s

  • Vermijd drukke prints en teksten

  • Laat je niet ‘outshinen’ door je make-up, sierraden en details

  • Een V-hals geeft altijd een prachtig effect.

  • Stem een kleurenpallet af met de groep.

  • Neem verschillende kledingopties mee.